top of page

Autofokus och mikrojustering

 

Något som är viktigt att tänka på är att kalibreringen är specifik för varje kamera och objektiv, vilket innebär att om du har flera kameror och objektiv, så måste du finjustera autofokusen på varje kamera och för varje objektiv du äger med ett ganska ovanligt undantag.

 

Det är om du har en kamera som ständigt fram- eller

bak-fokuserar med samma värde med alla objektiv.

I så fall behöver du enbart kompensera för själva kameran,  dvs. använd ”Alla lika mycket” justeringen (som den heter i Canon kameror).

 

Men det tar inte slut där, beroende på vilka krav du har kan du behöva kalibrera din kamerautrustning med

jämna mellanrum.

 

 

Kalibrering är en fortlöpande process

 

Vare sig du vill det eller inte, kan autofokusprecisionen ändras över tid. Det finns många olika faktorer som kan påverka detta - allt från drastiska förändringar i temperatur, normalt slitage eller i värsta fall att kameran har råkat ut för någon form av fysisk påverkan.

 

Vissa tar det på väldigt stort allvar och utför kalibreringen ett par gånger i månaden, vilket jag aldrig har haft något behov av.

Själv gör jag det en gång innan och någon gång under högsäsongen, eller inför någon annan extremt viktig fotografering för att se till att allt fungerar som förväntat.

 

Målet med testerna är att se till att de redskap jag använder fungerar normalt. Om jag ser några drastiska förändringar i autofokus beteende och om AF justeringen inte fungerar konsekvent längre, kontaktar jag Canon i Göteborg, då är det dags för en service som tyvärr är ganska kostsam men det är en nödvändighet och ingår i en professionell verksamhet.

Kunden har rätt till bilder i högsta kvalitet.

 

 

 

Hur kalibrerar man?

 

Det finns en mängd artiklar på nätet om detta och om intresse finns hos er som läser detta återkommer jag med mer information.

 

Jag rekommenderar er att surfa runt och förkovra er i ämnet.

Du kan göra det manuellt om du vill eller så kan du använda dig av någon mjukvara/program.

 

Själv använder jag  Reikan Focal ett program som gör det mycket lättare, snabbare än vad det går att göra manuellt dessutom ger det ett utmärkt resultat.

Klicka på länken här: Reikan Focal för att få reda på mer om det, det är värt varenda krona!

 

Jag är inte sponsrad av dem! – för er som undrar.

Ha det bra!

 

/ Mikael

bottom of page