Porträttfoto kan vara så mycket

April 4, 2017

 

 

När man som jag ofta tar porträttbilder så skulle det bli väldigt monotont om det inte vore för objekten och miljöerna. Det är i det utmaningarna ligger och det är där som kreativiteten kommer in. Att se vad man kan åstadkomma  i ögonblicket med det som finns i den omgivning man befinner sig i är ofta på samma gång, både begränsande och befriande. Du blir tvingad till att komma med lösningar som du inte har kunnat förutse. Plocka bort föremål, korrigera bildvinkeln, justera ljuset och inte minst ha en öppen dialog med din modell.

 

Du har av en naturlig anledning inte samma typ av dialog/samspel med en baby som du har med ett bröllopspar eller en äldre person. Du måste möta dem där de befinner sig, vara öppen för alla typer av personligheter, ämnen och åsikter. Social kompetens och en förmåga att uttrycka och bete sig korrekt i så vitt skilda situationer är en konst i sig - men det är ack så roligt och givande! 

 

Det som skiljer oss proffs ifrån flertalet amatörer är att vi har övat i många timmar genom att använda vår utrustning dagligen, vilket gör att vi sällan behöver titta och undra över inställningar mm. vi blir ett med kameran vilket i sin tur oftast innebär att vi kan ta den där bilden som amatören inte hinner med.

Visst hjälper den nya digitaltekniken till, på sätt och vis är det lättare att ta bilder nu än vad det var förr.

Men det innebär inte att bilden automatiskt blir bra för det.

 

Tanken bakom bilden betyder otroligt mycket. När jag fotograferar vill jag att mina bilder ska berätta, förmedla något till den som betraktar den.

Jag hoppas att bilderna här ovan kan ge er inspiration till att gå ut och fotografera själva - fånga ögonblicken!.

 

/ Mikael

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Please reload

Arkiv
Följ mig på
  • Facebook Basic Square
Please reload